Den femte slags øl fra Klarerergården
Lars Bjørn Madsen og Peter Thomsen Hansen præsenterer den nye
»C. Wiibroes Ale«, der er i handelen fra Skibsklarerergården
(foto: Susanne Madsen)
 
Microbryggeriet sender en ny øl på gaden
- Wiibroe Ale
 
TEKST: JØRGEN, HELSINGØR DAGBLAD


HELSINGØR:
»Skibsklarerergården« er jo både butik og museum og mikrobryggeri, aktiviteter, der spiller fint sammen, til stor glæde for mange, der gæster det driftige foretagende, og til stor glæde for de mennesker, der tager sig af det i det daglige.
Særligt glade i disse dage er Wiibroe folkene Per Sørensen og Peter Thomsen Hansen og museumsfolkene Lars Bjørn Madsen, Peter Uldum og Anne Marie Glud:
Jo, der i disse dage sender man det femte bryg på gaden - den såkaldte »C. Wiibroes Ale”.
Øllene brygges udelukkende lokalt og sælges kun fra »Skibsklarerergården«, det er en halvliters øl til 34 kroner - tre for 100! - og det er en frisk, næsten sommeragtig og i hvert fald frugtig, kulsyrefattig øl. Overgæret efter engelsk model og med tre slags malt - münchener-, karamel- og pilsner-.
- Og så har den lidt ekstra humle, men den er ikke bitter, siger Peter Uldum, mens Wiibroes Per Sørensen fortæller:
- Vi begyndte med Bryg no. 1, som er vores gennemgående øl, så lavede vi en Kronborg Ale, og vi har lavet påske- og julebryg, og så nu denneher, en øl, der sagtens kan drikkes for tørst, men så også vil ha’ det fint med en svinekotelet fra grillen, for eksempel.

Spændende udvikling
Da man i sin tid fik ideen og købte et oprindeligt engelsk anlæg, sluttedes cirklen, for det var dér, C. Wiibroe i 1840 åbnede sit bryggeri.
- Danmarks ældste eksisterende, syv år ældre end Carlsberg, tilføjer Per Sørensen, der vedgår, at det da var et eksperiment, og at det vel egentlig stadig er:
- Jamen, vi er tilgodeset af, at vi har hele den originale historie intakt her på stedet, men vi er hæmmet af, at her ikke er mere plads. Vi laver de øl, vi nu en gang laver, og vi behøver ikke bekymre os ret meget om lagerplads, så hurtigt sælger vi dem.
- Men vi må samtidig se i øjnene - og gør det uden problemer - at vi ikke har kapacitet til at lave det til et profitforetagende, mange af os er her jo først og fremmest på grund af vores passion for øl.
- I dag har vi åbent hverdage fra 12 til 16, dog ikke om mandagen, og så er her åbent fra 10 til 14 om lørdagen. Og af og til støder jeg da på folk, der ikke ved, hvor det er vi ligger, men det er jo her i Strandgade 91 som en del af Skibsklarerergården, siger Peter Uldum, der har en fortid på Hammermøllen, men nu er med i Strandgade.
- Jeg kunne da godt tænke mig, at vi havde kapacitet til at ha’ længere åbent, både i forretningen og museet, det kunne da også være sjov, hvis vi i højere udstrækning kunne vise selve bryggeriet frem, men så støder vi på nye myndighedskrav, så vi er nok fremdeles som vi er, tilføjer han.

Engelsk lakrids
I »Bryg no. 1«, den mest helstøbte af de fem, bruges der bl.a. engelsk lakrids - og Per Sørensen fortæller en sand anekdote:
- Der er varmt vand m.v. i karret, rigtigt varmt i den periode, hvor lakridsen skal tilsættes, og det kommer i store blokke, og brygmesteren hugger så de passende stykker af - men én dag gled den fra ham og røg i karret, og inden han fik blokken op igen var der altså røget meget mere lakrids end sædvanligt i.
- Men hva’ pokker, det er jo håndværksbryg, så vi solgte dem da bare i en periode med ekstra lakrids, og den dag i dag kommer der faktisk folk og spørger efter øllen med ekstra lakrids...
Peter Thomsen Hansen, salgsmand fra Wiibroe, er også en af dem, der af lutter veneration lægger timer i Strandgade, og han fortæller, at man nu har fået et pastueriseringsanlæg, mens de første bryg faktisk var upasteuriserede:
- Og det nye her, det er noget af en bedrift, for det kan være på 16 kvadratmeter, og det er vist noget af det mindste af slagsen herhjemme.
Det er Lars Bjørn Madsen, en af sjælene i foretagendet, der har designet etiketterne, men som søn af navnkundige Bjørn Madsen, Wiibroes brygmester, er han jo også miljøskadet - og det har han ikke noget imod at vedkende sig.
Og »C. Wiibroes Ale” - jamen, den er i forretningen fra i dag, et frisk nyt tiltag, der stensikkert ikke vil genere lagerkapaciteten i mange dage...